Ζήτημα «Τσαμουριάς» θέτει και πάλι ο Έντι Ράμα

Δεν σταματά να προκαλεί και να μας εκπλήσσει το τελευταίο διάστημα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, επαναφέρει το ζήτημα της «Τσαμουριάς», κρατώντας το ψηλά στην πολιτική του ατζέντα.

Αυτή τη φορά τις σχετικές προκλητικές δηλώσεις έκανε από το Βερολίνο, στο περιθώριο της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, μιλώντας στη Deutsche Welle, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ας σημειωθεί ότι κύριο θέμα των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εν όψει σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί…»!
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Deutsche Welle, Άντελχαιντ Φάιλκε, ο κ. Ράμα αναφέρει τα εξής: «Μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Γιατί είμαστε γείτονες και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται…»
Σε ερώτηση, εάν ο ίδιος έχει αναλάβει κάποια βήματα ή έχει συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα αυτό, ο κ.  Ράμα απαντά, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμαι, ο οποίος, μόνο και μόνο επειδή πήγε μία φορά στην Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, όπου παλαιότερα διέμεναν Αλβανοί, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευθεί  εδώ και τέσσερα χρόνια η είσοδος στη χώρα…».

Όπως τον συμφέρει…
Στο μεταξύ, την πρόσφατη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Ράμα εφαρμόζει πιστά την τακτική «τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας».
Σύμφωνα με τη λογική του, ο ελληνικός λαός πρέπει να ανέχεται τις αναφορές και τις διεκδικήσεις περί «τσαμουριάς», οι οποίες προωθούνται ακόμα και από κυβερνητικούς εταίρους στα Τίρανα, αλλά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα» η όποια αναφορά στο ζήτημα της Βορείου Ηπείρου»!

http://www.proinoslogos.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*