Η εξουδετέρωση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» διακαής πόθος των Αλβανικών Κυβερνήσεων

«Η εξουδετέρωση της Ομόνοιας ήταν διακαής πόθος όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης στην Αλβανία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Λεωνίδας Παππάς, σε μήνυμά του για την 26η επέτειο από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» (11 Ιανουαρίου), η οποία γιορτάστηκε την Κυριακή στη Δερβιτσάνη, παρουσία της Ελληνίδας Πρέσβειρας στα Τίρανα κ. Ελένης Σουρανή, του Γενικού Προξένου στο Αργυρόκαστρο κ. Βασιλείου Τόλιου, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη (Ιωαννίνων) και Μάριου Κάτση (Θεσπρωτίας).

«Οι πρακτικές -συνέχισε- δεν ήταν πάντα ίδιες. Την πρώτη δεκαετία υπήρχε μία μετωπική σύγκρουση. Αρχικά η Ομόνοια ως κόμμα τίθεται εκτός νόμου, μετά φυλακίζονται στελέχη της και δεν σταματούν οι διάφορες πιέσεις σε άλλα στελέχη για να εγκαταλείψουν το καράβι της οργάνωσης. Μετά την πρώτη δεκαετία αλλάζει η τακτική. Οι μειονοτικοί πολιτευτές των μεγάλων αλβανικών κομμάτων έχουν απλόχερα τη στήριξη των κρατικών και κυβερνητικών μηχανισμών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την ανεξάρτητη πολιτική εκπροσώπηση της ΕΕΜ. Μία πρακτική που συνεχίζει μέχρι σήμερα και μάλιστα τα προνόμια και οι εκβιασμοί να αυξάνονται. Η «Ομόνοια» που μας πλήγωσε και πληγώσαμε, είναι ακόμα εδώ, τραυματισμένη άλλα μάχιμη».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καραγιάννης (φωτό) αναφέρθηκε στο περιουσιακό ζήτημα της Ελληνικής Μειονότητας, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η Διεθνής Κοινότητα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο σεβασμό και την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαβιούν.

«Όλα τα ζητήματα της μειονότητας αποτελούν ουσιώδη και αναπόσπαστα συστατικά των ελληνοαλβανικών σχέσεων», πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, αποτελεί αδιαίρετο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*