Αλβανία: Σκληρή δημόσια κόντρα στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου

Πολιτική αναταραχή επικρατεί στην Αλβανία λόγω της δημόσιας κόντρας που εξελίσσεται μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λιού με τον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας, Αντριάτικ Λάλα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών, που οργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησε άμεσα τον Γενικό Εισαγγελέα ότι εργάζεται κατά της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη της χώρας, η οποία θεωρείται το μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε, και των ΗΠΑ στην Αλβανία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε, μάλιστα, ότι για λόγους που άπτονται της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη, η αμερικανική πρεσβεία ακύρωσε και αρνήθηκε την αμερικανική βίζα στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα και τη σύζυγό του, καθώς και σε εβδομήντα άλλους εισαγγελείς και δικαστές στην Αλβανία.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, μέσω της διευθύντριας του γραφείου του, κατηγόρησε τον Αμερικανό διπλωμάτη για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Ο κ. Λάλα έκανε λόγω για προσωπικές επιθέσεις από μέρους του διπλωμάτη, αποκαλύπτοντας πως ο Αμερικανός πρέσβης είχε παρέμβει στο έργο του για την αναβολή των ανακρίσεων, σε σχέση με μερικούς σημαντικούς φακέλους.

Των εξελίξεων, είχε προηγηθεί επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισιάνι και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιλίρ Μέτα, με την οποία του γνωστοποιούσε ότι δεχόταν εκβιασμούς από τον Αμερικανό διπλωμάτη για θέματα της δικής του αρμοδιότητας.

Αμέσως μετά από την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Αμερικανός Διπλωμάτης μετέβη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο όπου παρέμεινε επί τριάντα περίπου λεπτά χωρίς να υπάρχει ανακοίνωση για το σκοπό της επίσκεψης.

Ζήτησε, ταυτόχρονα, να επισκεφτεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε προς το παρόν να τον συναντήσει. Απεναντίας ο κ. Νισιάνι δέχτηκε τον Γενικό Εισαγγελέα, Αντριατίκ Λάλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*