Τσερκοβίτσα: Η αλήθεια για την κατεδάφιση περιουσίας Βορειοηπειρώτη από τον Δήμο Φοινικαίων

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε στο διαδίκτυο να κυκλοφορεί μια είδηση πως ο δήμος Φοινικαίων κατεδάφισε περιουσία Βορειοηπειρώτη στο χωριό Τσερκοβίτσα του Θεολόγου. Αν και αρχικά σκεφτήκαμε να αναμεταδώσουμε την είδηση, δεν το κάναμε διότι λάβαμε στοιχεία που μας ώθησαν στην διαδικασία να επικοινωνήσουμε με κατοίκους του χωριού για να εξακριβώσουμε αν όσα καταγγέλλονται ευσταθούν.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αλλά και με απόφαση του αλβανικού δικαστήριο, που έχουμε στην διάθεσή μας, προκύπτει πως η συγκεκριμένη έκταση γης δεν ανήκει στον εν λόγω κάτοικο. Όπως μας πληροφόρησαν, ο χώρος της πλατείας του Θεολόγου και το κτίριο του νοσοκομείου (παλιό αρχοντικό) ανήκαν σε κάτοικο του χωριού ο οποίος τα είχε παραχωρήσει στην τοπική κοινότητα.


Ο εν λόγω κάτοικος προσπάθησε να οικειοποιηθεί την έκταση αυτή χωρίς στοιχεία , με μάρτυρες σε δικαστήριο που έγινε στους Αγ. Σαράντα. Απ τα 3000 μέτρα που διεκδικούσε το δικαστήριο του αναγνώρισε τα 1700 μέτρα. Πληροφορούμενοι οι κάτοικοι του χωριού την είδηση και γνωρίζοντας πως δεν του ανήκει η γη ξεκίνησαν δικαστήριο εναντίον του στο Αργυρόκαστρο. Το εφετείο Αργυροκάστρου απεφάνθει να επιστραφεί η γη στην περιουσία του χωριού καθώς αποδείχτηκε πως δεν υπάρχει καμία συγγενική σχέση με τον άθρωπο που έκανε την ευεργεσία, ούτε υπάρχουν έγγραφα να αποδεικνύουν πως είναι ιδιοκτήτης και το σημαντικότερο όλοι οι κάτοικοι του χωριού που γνωρίζουν, ήταν εναντίον του.
Οι κάτοικοι μάλιστα τον κατηγορούν πως μετέτρεψε την ιστορική πλατεία του Θεολόγου σε στάνη.

Η συγκεκριμένη πλατεία έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε Ριζιώτη. Κάποτε αποτελούσε την καρδιά της περιοχής, με νοσοκομείο, σχολεία, τηλεφωνικό κέντρο, ληξιαρχείο, καταστήματα, εστιατόριο, ένωνε 10 περίπου χωριά και έσφυζε από ζωή.


Σήμερα υπάρχει μόνο σιωπή, καθότι οι κάτοικοι, λόγω της δυσκολίας του δρόμου να φτάσουν στα χωριά τους δεν τα επισκέπτονται συχνά, ελάχιστοι ηλικιωμένοι ζούνε σήμερα εκεί.
Έτσι κάποιοι νεότεροι από όσους απέμειναν πίσω θεωρούν πως τους ανήκουν τα πάντα, και μη σεβόμενοι το παρελθόν του τόπου τους, οικειοποιούνται ότι μπορούν.


Πριν κατεδαφιστούν τα τειχία της στάνης, και έπειτα από πάρα πολλά παράπονα των συγχωριανών του, έγιναν αρκετές συστάσεις απ το Δήμο, να καθαριστεί η πλατεία απ’ τα κοπάδια και τα σκυλιά, διότι είναι δημοσίως χώρος.
Ωστόσο, ο εν λόγω κάτοικος αρνούνταν κατηγορηματικά με μεταφέρει αλλού τα ζωντανά.

Μάλιστα πληροφορηθήκαμε πως ο δήμος του παραχωρούσε έκταση γης σε άλλο σημείο να στεγάσει την επιχείρηση του, αλλά ο ίδιος ήταν ανένδοτος.

Μην ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε αμέσως την εύκολη λύση και με ψεύδη να κατηγορήσουμε πως γκρεμίστηκε σπίτι στο Θεολόγο. Τα λάθη και οι παραλήψεις του σημερινού αιρετού αλλά και όσων πέρασαν, είναι αδικαιολόγητα ιδίως για την περιοχή των Ριζών που την έχουν ξεχασμένη. Είναι άλλο η κριτική και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συκοφαντία και τα ψεύδη.

Όποιος Ριζιώτης ερωτηθεί, θα απαντήσει πως ένιωθε ντροπή με τη εικόνα της στάνης στο κέντρο της ιστορικής Πλατείας και τα λυκόσκυλα να κυνηγούν τα διερχόμενα οχήματα αλλά και τους πεζούς.

Κλείνοντας και για να προλάβουμε κάποιους θα αναφερθούμε στο ρεπορτάζ αλβανικής ιστοσελίδας στην οποία εμφανίζεται επιχειρηματίας της περιοχής να καταγγέλλει τον διευθυντή της δασικής υπηρεσίας ότι παίρνει χρήματα κάτω από το τραπέζι για να επινοικιάσει λιβαδικές εκτάσεις. Αυτό σαφώς και είναι καταδικαστέο, αν ευσταθεί, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταπάντηση στην ενέργεια του δήμου Φοινικαίων για την κατεδάφιση του στάβλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*