Στην Ελλάδα προσβλέπουν για καλύτερες μέρες το 2017 οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία

Επιδεινώθηκαν το 2016 τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα των Βορειοηπειρωτών της Αλβανίας, αφού οι ενέργειες της κυβέρνησης των Τιράνων κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης, της απογύμνωσης από τα δικαιώματά της και του έμμεσου εξαναγκασμού σε μετανάστευση.

 Αυτά ανέφερε στο pontos-news.gr o αντιπρόεδρος της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» και πρόεδρος του τμήματός της στη Χειμάρρα, Φρέντης Μπελέρης. Εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με τις πιθανότητες βελτίωσης του κλίματος τη νέα χρονιά όσο θα υπάρχει η παρούσα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα, και εναπόθεσε τις ελπίδες του στις εκλογές που θα γίνουν στις 18 Ιουνίου.

Αναφορικά με τη στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματα της μειονότητας στην Αλβανία, ο Φρέντης Μπελέρης επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φρέντης Μπελέρης: Η Ελλάδα να μην αρκείται σε καταγγελτικό ρόλο, αλλά να διεθνοποιήσει τα ζητήματα.

«Μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι η σημερινή κυβέρνηση της Αλβανίας λειτουργεί ως συνέχεια του καθεστώτος Χότζα. Άλλωστε αρκετοί από τους κυβερνώντες αποτελούν απογόνους τού τότε καθεστώτος. Ελπίζω το 2017 να είναι κομβικό έτος για την Αλβανία, μια και έχουμε τις εκλογές στις 18 Ιουνίου, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για την ελληνική μειονότητα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνασπιστούν και αλλάξει η κυβέρνηση.

»Έχουμε τα μάτια μας στραμμένα προς τη μητέρα Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, όσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί βλέπουν την αδυναμία και αυξάνουν την πίεση.

»Η ελληνική πολιτεία βοηθά αρκετά τον τελευταίο καιρό, αλλά πάντοτε το καλό και το κακό δεν έχουν τέλος και μπορούν να γίνουν περισσότερα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας. Να μην καταγγέλλουμε μόνο, αλλά να διεκδικούμε ουσιαστικά τα δικαιώματά μας».

Οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών
Σύμφωνα με τον Φρέντη Μπελέρη, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα είναι η μη απόδοση των περιουσιών σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων της περιοχής. Περίπου το 90% των κατοίκων της Αλβανίας σήμερα δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, μας λέει. Όμως η πίεση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ μεγάλη προς την ελληνική μειονότητα.


Ανθελληνικά συνθήματα στη Χειμάρρα

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του Δήμου Χειμάρρας –με τις ευλογίες της κεντρικής κυβέρνησης–, στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, να προχωρήσει σε κατεδάφιση 19 κατοικιών στην παραλία της Χειμάρρας, οι οποίες ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς.

Η απόφαση για τα Σπήλια, όπως ονομάζεται η περιοχή, προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και κινητοποιήσεις μεταξύ των Βορειοηπειρωτών. Αποτέλεσμα ήταν το θέμα να παγώσει – προσωρινά.


Κάτοικοι της Χειμάρρας στην παραλία της πόλης με πανό ενάντια στις κατεδαφίσεις των ελληνικών σπιτιών
(φωτ.: panorama.com.al)

«Τα σπίτια δεν έχουν ακόμα γκρεμιστεί, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αποδείξεις ή έστω ισχυρές ενδείξεις ότι η απόφαση για τις κατεδαφίσεις έχει ανασταλεί. Το θέμα αφορά την κατασκευή δημόσιων έργων αμφιβόλου χρησιμότητος. Αυτό επικαλούνται οι αλβανικές Αρχές. Ο σκοπός όμως είναι η αλλοίωση του πληθυσμού και της ισχύουσας κατάστασης στη Χειμάρρα, και ο εξαναγκασμός της ελληνικής μειονότητας σε μετανάστευση» μας λέει ο Φρέντης Μπελέρης.

«Ελπίζουμε σε πίεση από την πλευρά της Ελλάδας»
Μείζον ζήτημα για την ελληνική μειονότητα είναι κατά τον Φρ. Μπελέρη και αυτό των σχολικών εγχειριδίων της Ιστορίας, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις επεκτατικές επιδιώξεις των Αλβανών, όμως μας λέει. Την τακτική της προπαγάνδας ακολουθούν και τα περισσότερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, τα οποία «κρατούν προκλητικά ανθελληνική στάση».

Επίσης περιστέλλονται διαρκώς τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι δεν αισθάνονται άνετα να εκφραστούν απολύτως ελεύθερα.


Διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών για τη δολοφονία του συμπατριώτη τους Αρ. Γκούμα, που έγινε τον Αύγουστο του 2010

Μεγάλη είναι και πίεση του κρατικού μηχανισμού προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι είναι εντατικότατοι και η επιβολή προστίμων για ασήμαντες αφορμές συχνότατο φαινόμενο.

Η πιεστική κατάσταση για τους Έλληνες επιχειρηματίες ενισχύεται και από τη διαφθορά, αφού μαύρο χρήμα από εμπόριο ναρκωτικών επενδύεται στην αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κάπως έτσι υποδέχονται τη νέα χρονιά οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες της μειονότητας.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

http://www.pontos-news.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*