Κοτζιάς: «Η Αλβανία να ικανοποιήσει και τις πέντε ενταξιακές προϋποθέσεις – και όχι μόνο τη μία»

Δηλώσεις Κοτζιά ύστερα απ’ την συνάντησή του με τον Αλβανό ΥΠΕΞ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου), προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για την συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Bushati;

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με τον κ. Μπουσάτι κάναμε μία συνολική αξιολόγηση-εκτίμηση για το που πάνε οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το που βρίσκονται οι συζητήσεις που κάνουμε για την λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώσαμε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι που με διάφορους τρόπους εκδηλώνονται ως προς τις σχέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπολογίζετε ότι θα μπορούσε να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, εντός του 2016;

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην εισήγηση της Επιτροπής – στην Έκθεσή της δηλαδή- δεν δίνεται κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μπακογιάννη έκανε μια ερώτηση σε σας για το θέμα της Έκθεσης της Επιτροπής.

N.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, νομίζω πως πρέπει να την διαβάσει πιο προσεκτικά και θα αντιληφθεί ότι η σειρά των επικριτικών παρατηρήσεων που υπάρχουν στην Έκθεση, απλώς δεν έχουν προβληθεί στον ελληνικό Τύπο. Άρα νομίζω ότι οφείλει η αξιωματική αντιπολίτευση να μελετά με προσοχή τα κείμενα. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μόλις από το 2015 που έγινα Υπουργός, άρχισαν τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν σαφή και συγκεκριμένη αναφορά, καθώς και συγκεκριμένες διεκδικήσεις, ως προς τα δικαιώματα της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το μήνυμα από το χθεσινό άτυπο δείπνο των 28;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ΕΕ προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει και να αναζητήσει τους στόχους της συνεργασίας στο ευρωατλαντικό επίπεδο. Το ίδιο αντικείμενο συζητήθηκε σήμερα για μία άλλη χώρα, για την Τουρκία, από άλλη σκοπιά ασφαλώς. Εξέτασε την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και αξιολόγησε την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Στη συνέχεια είχαμε μία συζήτηση για τις Βαλκανικές χώρες και ορισμένες σχετικές δραστηριότητες, κατά την οποία έγινε αναφορά σε ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αλβανία και με την περιοχή, γενικά, των Βαλκανίων. Τέλος, κάναμε μία συζήτηση για τη Λιβύη και τη Συρία, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ασταθής και περίπλοκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ζήτημα της Αλβανίας η ολλανδική πλευρά θεωρεί ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές στη γείτονα. Η δική μας θέση σε αυτό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η δική μας θέση είναι ότι η Αλβανία πρέπει να ικανοποιήσει και τις πέντε προϋποθέσεις – και όχι μόνο τη μία που αφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση- για να έχει ουσία η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*