Κατάσταση πολιτικής ρευστότητας στα Τίρανα

Κλιμάκωση της πολιτικής δραστηριότητας με στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης Ράμα αποφάσισε σήμερα η αντιπολίτευση με επικεφαλής το ΔΚ, μετά την επιτυχή κατά την κρίση της έκβαση της διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο κέντρο των Τιράνων.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΔΚ κ. Λουλζίμ Μπάσα ανακοίνωση την έναρξη κινήματος με επίκεντρο την καθιστική αδιάκοπη διαμαρτυρία μπροστά στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Ο ίδιος αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα εμφανίζονται ανάμεσα στους διαδηλωτές που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε σκηνές.

Η αντιπολίτευση κάλεσε τη σημερινή διαδήλωση με αφορμή την υστερόβουλη καθυστέρηση απ την Κυβέρνηση στη θέσπιση καλύτερων εκλογικών πρακτικών. Ωστόσο όμως κατήγγειλε την Κυβέρνηση για κλιμακούμενη παρατεταμένη διαφθορά, σχέση με τα καρτέλ των ναρκωτικών αλλά και τις ασκούμενες οικονομικές πολιτικές φτωχοποίησης της κοινωνίας.

Η επιλογή της στιγμής εκδήλωσης της κίνησης αυτής της αντιπολίτευσης είναι συμβολική καθώς στις 21 Φλεβάρη 1991 με την καθοδήγηση του ΔΚ έγινε η μεγαλύτερη αντικομουνιστική διαδήλωση στα Τίρανα με την αποκαθήλωση του ανδριάντα του Ενβέρ Χότζα απ την πλατεία Σκεντέρμπεη.

Οποιαδήποτε και να είναι η χρονολογική εξέλιξη της συγκεκριμένης επιλογής διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης το βέβαιο είναι ότι η άνοιξη θα έχει πολλά απρόοπτα. Ο συνδυασμός του αιτήματος για τεχνική κυβέρνηση με τριβές που παρατηρούνται τελευταία στη σχέση των κυβερνητικών συμμάχων, την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας τον Μάιο και άλλες παρεμφερείς πτυχές του πολιτικού τοπίου στην Αλβανία όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος καθιστούν πιθανή την πτώση της Κυβέρνησης του σοσιαλιστή Ράμα.

Να σημειώσουμε ότι κάποια ίχνη πανικού διαπιστώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς διαρρέουν στα δίκτυα ηλεκτρονικής ενημέρωσης υπονοούμενα ότι δήθεν η Αθήνα αναμειγνύεται στην αποσταθεροποίηση του Ράμα. Καθόλου τυχαίο ότι στα ελεγχόμενα απ το στενό κύκλο Ράμα αναρτούν φωτό του Μπάσα με πρώην Υπ.Εξ. Ελλάδας κα. Μπακογιάννη στην υπογραφή Συμφωνίας για ΑΟΖ.

Όπως είχε προειδοποιήσει το ΚΕΑΔ δια του Προέδρου του Β. Ντούλε συμπορεύεται στη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης για τη διασφάλιση ίσων, δίκαιων και κυρίως τίμιων και διαφανών εκλογών στη χώρα. Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον εάν αυτή η συμπόρευση οδηγήσει και σε προεκλογική συνεργασία.

Ας υπογραμμιστεί ότι οι διαδηλωτές ζητούν τεχνική κυβέρνηση και όχι ανασύνθεση με την παραίτηση Ράμα. Αυτό έχει τη σημασία του για το πως θα αντιδράσουν οι κυβερνητικοί εταίροι δηλαδή ο Μέτα με το Κίνημα Ένταξης και ο Ιντρίζι του PDIU των Τσάμηδων.

tachydromos.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*