«Επίτιμος Δημότης» του Δυρραχίου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου 2016, στην αίθουσα του θεάτρου «Αλεξάντερ Μοϊσίου», ο Δήμος της πόλης του Δυρραχίου διοργάνωσε την τελετή απονομής του τίτλου «Επίτιμος Δημότης» στους επικεφαλής των παραδοσιακών θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας μας: Χατζί Χαφίζ Σαμπρί Κότσι (μετά θανάτου), του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Καθήγ. Δόκτορα Αναστάσιο, στο ρωμανοκαθολικό Μητροπολιτικό Αρχιεπίσκοπο των Τιράνων, Δυρραχίου, Μακαριότατο Ροκ Μιρντίτα (μετά θανάτου) και στον Αρχιμπαμπά Χατζί Ντεντέ Ρεσάτ Μπάρδι (μετά θανάτου).

Η δραστηριότητα άνοιξε με την προβολή ταινίας, όπου για τον καθένα από τους τέσσερις αρχηγούς των θρησκευτικών κοινοτήτων που τιμήθηκαν, προβάλλονταν μια συνοπτική περίληψη της ζωής και του έργου τους.

Στη συνέχεια, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από κληρικούς, προσωπικότητες, πιστούς και διανοούμενους (όπου ξεχώριζε η σημαντική συμμετοχή των ορθόδοξων πιστών), πήρε το λόγο ο Δήμαρχος του Δυρραχίου, κύριος Βαγγιούς Ντάκο, ο οποίος, αφού εκτίμησε το ρόλο των ποιμεναρχών για την αναστήλωση της πίστης στη χώρας μας, απένειμε τους τιμητικούς τίτλους. Μετά την απονομή του τίτλου για τον κ. Σαμπρί Κότσι, που παρέλαβε ο γιος του, στη σκηνή προσήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, στον οποίο παρέδωσε τον τίτλο ο κύριος Ντάκο.

Ο Μακαριώτατος, εκτιμώντας ιδιαίτερα για την τιμή που του έγινε, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες με τα εξής λόγια: «Ευχαριστούμε από καρδιάς για την ιδιαίτερη τιμή. Τώρα νιώθω νέος 25-χρονος αλβανός από το Δυρράχιο. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι. Με τους ακριβούς αδελφούς μου, από τα πρώτα χρόνια καταβάλλαμε προσπάθειες όχι μόνο να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά γίναμε αδέρφια. Και εργαστήκαμε όλοι μαζί όχι μόνο για την ανοχή, αλλά για την αδερφική συνεργασία μεταξύ μας. Αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση για μένα να τους ενθυμούμαι εδώ σήμερα. Ξανά και ξανά από καρδιάς, όσο περισσότερες ευλογίες για όλες τις κοινότητες».

Για τον Αρχιμπαμπά Ρασάτ Μπάρδι, τον τίτλο παρέλαβε ο νέος Αρχιμπαμπάς, Μπαμπά Εντμόντ Ιμπραχίμι, ενώ για τον Μακαριότατο Ροκ Μιρντίτα, ένας κληρικός από το Δυρράχιο. Μετά από την κοινή φωτογραφία της βραδιάς, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει ηθοποιοί του θεάτρου «Αλεξάντερ Μοϊσίου».

Για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο αυτός ο τίτλος προστίθεται στους προηγούμενους τίτλους του «Επίτιμου Δημότη» των Τιράνων, Κορυτσάς, Κλεισούρας κ.α. Στην Κορυτσά και στην Κλεισούρα είναι ακόμη και δύο δρόμοι που φέρουν το όνομά Του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*