Αποστράτευσαν αιφνιδιαστικά τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων!

Σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε χθες το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αποδεχόμενο την εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην αντικατάσταση και των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Οι κρίσεις έγιναν ένα μήνα νωρίτερα από τον συνηθισμένο, ενώ έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι οι μέχρι χθες τρεις αρχηγοί αποστρατεύονται έναν χρόνο μετά την τοποθέτησή τους στα Αρχηγεία από τη σημερινή Κυβέρνηση και Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την ανησυχία του, ότι οι ξαφνικές αποστρατείες των τριών Αρχηγών και οι μαζικές αποστρατείες αξιωματικών μειζόνων σχηματισμών και μελών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (Α.Σ.Σ.) μπορεί να έχει επίπτωση στην πειθαρχία και στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις γιατί οι αλλαγές αυτού εύρους έπρεπε να γίνουν αυτή  τη στιγμή», καταλήγει.
Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ Αντ/γου Βασίλειου Τελλίδη, τοποθετήθηκε ο έως πρότινος Διοικητήε του Γ ΣΣ, / NDRC-GR Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στην θέση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ τοποθετείται ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ως τώρα Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Στην θέση του ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, τοποθετείται ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ως σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.
Η περίπτωση αντικατάστασης του Αντιπτεράρχου Βαΐτση ίσως είναι η πλέον απρόσμενη, καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ως εκ τούτου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις εκτός Ελλάδος.

Η εξήγηση που δινόταν χθες από «κύκλους» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις πρόωρες κρίσεις ήταν η αποφυγή άσκησης πιέσεων αν γινόταν αυτές τον Φεβρουάριο. Η άλλη εξήγηση που δίνεται από  παράγοντες εκτός Κυβέρνησης, συνδέεται με το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*