Η Ιστορία καλεί το ΜΕΓΚΑ να γίνει η φωνή της ΕΕΜ στην επόμενη αλβανική βουλή

 – Ξεκινά τον προεκλογικό αγώνα το Κόμμα των Ελλήνων

– Κατέθεσε λίστα υποψηφίων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχοντας ήδη συγκεντρώσει και τις υπογραφές 5000 μελών ως προαπαιτούμενο για την αυτόνομη κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές.

Τον δικό του προεκλογικό αγώνα ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες το Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ – ΜΕΓΚΑ που καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου στα έδρανα της νέας βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου στην Αλβανία, εφόσον δεν προκύψουν συνταρακτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κόμμα των Ελλήνων, που αριθμεί πλέον 8 χρόνια πολιτικής ζωής, έχει ήδη καταθέσει τις δικές του λίστες με τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές, με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Χρήστο Κίτσιο να ηγείται της λίστας στην περιφέρεια Αυλώνας που συμπεριλαμβάνει τους δήμους Αγίων Σαράντα, Φοινικαίων, Δελβίνου, Χειμάρρας, Κονίσπολης και Αυλώνας.

Η εκλογή βουλευτή στην περιφέρεια Αυλώνας όπου και διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας φαίνεται πως είναι ο βασικός στόχος του κόμματος, ένας στόχος που δύσκολα θα επιτευχθεί χωρίς την στήριξη της Ομόνοιας αλλά και του ΚΕΑΔ που αποφάσισε να μποϋκοτάρει τις εκλογές καταγγέλλοντας προσπάθειες χειραγώγησης τους από την κυβέρνηση Ράμα.

Διαφορετικά απ’ ότι γινόταν στις προηγούμενες εκλογές όπου για την εκλογή βουλευτή μέσα από μια συμμαχία κομμάτων απαιτούνταν το 3% των ψήφων για την εκλογή βουλευτή, σ’ αυτές τις εκλογές το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 5%. Έχει γραφτεί πολλάκις ότι ο εκλογικός νόμος στην Αλβανία «βολεύει» την συμμετοχή μικρών κομμάτων σε συμμαχίες με άλλα μεγαλύτερα κόμματα καθώς απαιτούνται λιγότεροι ψήφοι για την εκλογή βουλευτή. Πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει πως εάν το 2013 για την εκλογή του Βαγγέλη Ντούλε ως βουλευτή του ΚΕΑΔ στην περιφέρεια Αυλώνας χρειάστηκαν περίπου 6300 ψήφοι στις εκλογές της 18ης Ιουνίου το ΜΕΓΚΑ για να εκλέξει βουλευτή στην ίδια περιφέρεια – με τα δεδομένα του 2013 – θα πρέπει να ξεπεράσει τους 10.000 σταυρούς. Αν όμως ληφθεί υπόψη η μη συμμετοχή του ΔΚ, του ΚΕΑΔ και άλλων μικρών κομμάτων η αποχή θα συγκεντρώσει πολύ υψηλά ποσοστά πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 5% επί του συνόλου της περιφέρειας ίσως να αντιστοιχεί και σε λιγότερο από 6000 σταυρούς, ένας αριθμός που με την κατάλληλη κινητοποίηση δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να συγκεντρώσει το ΜΕΓΚΑ, μιας και επί της ουσίας κατεβαίνει χωρίς κάποιον ισχυρό μειονοτικό αντίπαλο απέναντί του αφού το ΚΕΑΔ έχασε την ευκαιρία να δηλώσει συμμετοχή στις εκλογές και ο άλλοτε υποψήφιος του Βαγγέλη Ντούλε με τις λίστες του ΣΚ, Ανδρέας Μάρτος, κατεβαίνει ξανά υποψήφιος με το κόμμα του Ράμα σε σίγουρη εκλόγιμη θέση χωρίς να έχει ανάγκη την ψήφο των Βορειοηπειρωτών.

Σ’ αυτές τις εκλογές όλα τα κόμματα κατεβαίνουν ανεξάρτητα χωρίς να έχουν συνάψει, τουλάχιστον τυπικά, κάποια προεκλογική συμφωνία – συμμαχία.

Βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο μπορεί να γίνουν αποδεκτά από τον λαό τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αφού απ’ την εκλογική διαδικασία απέχουν η αξιωματική αντιπολίτευση του Μπάσα αλλά και άλλα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα όπως το ΚΕΑΔ που από το 1992 και μέχρι σήμερα είχε αδιάλειπτη παρουσία στα έδρανα της Αλβανικής Βουλής.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο, σ’ αυτές τις εκλογές η Ιστορία καλεί το ΜΕΓΚΑ να γίνει η φωνή των Ελλήνων στην καρδιά των Τιράνων με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*