Ανασυγκρότηση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» με όλους τους Βορειοηπειρώτες

Του Απόστολου Λιάκου
Αντιπροέδρου της «Ομόνοιας»

Μολονότι στους δύο νεοσυσταθέντες δήμους Φοινίκης και Δρόπολης εξελέγησαν Έλληνες δήμαρχοι, ουδείς αμφισβητεί πως αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που διόλου τιμούν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Εξηγούμαι ευθύς αμέσως γιατί.
Στη Φοινίκη εξελέγη ο κύριος Λεωνίδας Χρήστου (ειλικρινά του εύχομαι καλές επιτυχίες και στο βαθμό που μου αναλογεί θα συμβάλλω γι΄αυτό), στον οποίο δύσκολα να έχει κάποιος να προσάψει «αμαρτίες» που τόσο αλόγιστα, απερίσκεπτα και ελαφρά τη καρδία γίνεται στον πολύπαθο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Είναι νέο μη φθαρμένο πρόσωπο και με προσόντα. Αυτό κάθε εχέφρων οφείλει να το σεβαστεί.

Όμως, χωρίς υστεροβουλία και με τις καλύτερες διαθέσεις, θα ήθελα να αναφέρω πως η ανάμειξη στην εκλογή του κ. Χρήστου κορυφαίου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, αποτελεί αδυναμία, δουλοπρέπεια, καθυπόταξη και έλλειψη εθνικής αξιοπρέπειας γενικότερα για όλους μας.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόλις 27,95% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του νέου Δήμου. Αυτό σημαίνει αυτοκτονική αδιαφορία. Δηλαδή συμμετείχαν και ψήφισαν (όχι όλοι) οι εναπομείναντες στα πατρώα εδάφη. Οι Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για άλλη μια φορά αδράνησαν επικίνδυνα. Δεν θα περίμενε κανείς πως το σύνολο των εν λόγω Βορειοηπειρωτών θα μπορούσαν πρακτικά να ασκήσουν την ύψιστη υποχρέωση προς τη γενέτειρα (ηλικιωμένοι, ασθενείς, εργασία ή και άλλοι λόγοι είναι σεβαστοί). Όμως το 15-20% του διαμένοντος στην Ελλάδα βορειοηπειρωτικού πληθυσμού θα έπρεπε να συμμετάσχει.

Στο Δήμο Φοινίκης το MEGA για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του βγήκε πρώτο με 26,95% των ψήφων, το ΚΕΑΔ δεύτερο με 25,66%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τρίτο με 22,59%, το LSI του Ιλίρ Μέτα με 9,65%, το Δημοκρατικό Κόμμα τέταρτο με 5,91% και πέμπτο (που δεν ξέρω σε ποιον ανήκει) το PDS με 3,87%. Δε θα ήθελα να προβώ σε λεπτομερείς ερμηνείες. Είναι, όμως, προφανές πως κατά 50% του εκλογικού σώματος δεν ψηφίζει τα δύο αμιγώς ελληνικά κόμματα. Δηλαδή ούτε το «αμαρτωλό» ΚΕΑΔ ούτε και το νεοφώτιστο ΜΕΓΚΑ.

Τα αποτελέσματα στο νέο Δήμο της Δρόπολης είναι περισσότερο απογοητευτικά όσον αφορά την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ που έλαβαν μόλις το 16,70% των ψήφων. Το ΜΕΓΚΑ έλαβε 6,57%. Κυρίαρχοι στον εν λόγω δήμο αναδείχτηκαν οι κύριοι Τάβος και Ξέρας τα κόμματα των οποίων πήραν αντίστοιχα 39% (το LSI) και 12,64% (Δημοκρατικό Κόμμα). Ο υποψήφιος, που από κοινού στήριξαν, κ. Αχιλλέας Ντέτσικας, εξελέγη με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο κ. Χρήστο Ντούτση, ο οποίος ως ανεξάρτητος, κοινώς ομολογουμένως, τα πήγε αρκετά καλά.

Στο Δήμο της Χιμάρας με υποψήφιο τον αξιόλογο Διονύσιο Μπελέρη το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Για τις αιτίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, τα οποία προσωπικά ασπάζομαι και προσαυξάνω χωρίς αυτό να μας απαλλάσσει από τις βαρύτατες ευθύνες όλους μας και κυρίως την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ. Και εξηγούμαι. Όταν αναφέρομαι στην Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, εννοώ τις ηγεσίες. Από τη στιγμή της δημοσίευσης της υποψηφιότητας του κυρίου Μπελέρη άρχισε άγρια ενορχηστρωμένη επίθεση από τις κρατικές αλβανικές δομές με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό της χώρας που στόχο, ας μη γελιόμαστε, είχε τον υποψήφιο Έλληνα Δήμαρχο της Χιμάρας και όχι τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Και το πέτυχαν.

Όσον αφορά το Δήμο Κονίσπολης και τον κύριο Αναστάση Γκούντα, συγκροτημένο και υπεύθυνο υποψήφιο, θα έλεγα μόνο πως έγινε μια καλή αρχή.

Δυστυχώς, στις πιο κρίσιμες δημοτικές εκλογές των τελευταίων εικοσιπέντε ετών οδηγηθήκαμε για άλλη μία φορά ως Έλληνες Βορειοηπειρώτες διασπασμένοι. Δε γνωρίζω τις ζυμώσεις και τις διεργασίες που προηγήθηκαν όσον αφορά την ανάδειξη των υποψηφίων και γενικότερα των συμμαχιών. Ο μέσος Βορειοηπειρώτης το πρώτο που περίμενε ήταν η κοινή κάθοδος στις εκλογές των δύο κομμάτων που τον εκπροσωπούν, του ΚΕΑΔ και του ΜΕΓΚΑ. Αυτό θα σήμαινε μία κοινή υποψηφιότητα και βέβαιη εκλογή δημάρχου. Αντί αυτού ακολούθησε το διασπαστικό φαινόμενο των δύο διαφορετικών υποψηφιοτήτων με αποτέλεσμα να παρεισφρήσουν οι αετονύχηδες σοσιαλιστές βουλευτές στην καρδιά του ελληνισμού. Οι ευθύνες βαρύνουν τους δύο δικούς μας αρχηγούς κομμάτων. Ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως επιρρίψει μεγαλύτερη ευθύνη στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ.

Πολλά χρόνια η Ομόνοια παραβλέπει (θα ΄θελα να πιστεύω όχι εσκεμμένα) την αδιαφορία μέρους της κοινότητάς μας να συμμετάσχει στο κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως στο πολιτικό γίγνεσθαι του χώρου. Ύστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, γινόταν επιδερμική αναφορά στα αποτελέσματα και όχι βαθιά ανάλυση. Απωλέσαμε έτσι ζωτικό εθνικό χώρο. Με μεγάλη ευκολία πρωτοκλασάτα στελέχη (ακόμα και ιδρυτές, συνιδρυτές, βουλευτές, αιρετοί και μη, της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ) μετακινούνται σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και με την ίδια, πάλι, ευκολία αλλά και θράσος να λασπολογούν χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικό να προτείνουν πέραν από την προφανή ιδιοτέλειά τους. Το αποτέλεσμα γνωστό.

Το γεγονός ότι πλέον του 50% των δικών μας ανθρώπων ή δε συμμετέχουν στις εκλογές ή δεν ψηφίζουν τους υποψηφίους της Ομόνοιας πρέπει, έστω και με πολύ καθυστέρηση, να μας προβληματίσει σοβαρά. Είναι ανάγκη να διοργανώσουμε προγραμματική και καταστατική συνδιάσκεψη της Ομόνοιας (με πρωτοβουλία του νυν προέδρου) καλώντας να συμμετάσχουν σ΄αυτή αντιπροσωπευτικά όλοι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Εξάλλου, κατά καιρούς υπήρξαν σχετικές πρωτοβουλίες χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Καιρός είναι να γίνει ανάλυση και σύνθεση όλων των απόψεων με γνώμονα την ενότητα. Η κοινότητά μας αριθμητικά και ποιοτικά έχει τεράστιο βάρος και γνήσιες δημοκρατικές και εθνικές δυνάμεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*